Kenali Pasangan

Keserasian Mantap Wujudkan Kegembiraan

Di manakah tahap perkahwinan kita?Bahagia atau sengsara?Sebenarnya,jawapan sekarang tidak penting jika kita ada kesanggupan dan bersedia untuk belajar demi memperbaiki keadaan.

   Untuk mencari kebahagiaan,kita perlu tahu apakah pasangan kita sebenarnya jodoh kita.Jika sudah berkahwin,ini satu langkah bagi mengenali pasangan anda dengan lebih mendalam.Langkah terpenting di dalam mengenali pasangan masing-masing ialah:

1   Terima Perbezaan

Anda sepatutnya boleh menerima perbezaan anda dan pasangan.Cuba sesuaikan diri anda dengan perbezaan dan kemudian cari persamaan dengan pasangan anda.Mungkin dari segi hobi,sukan atau apa-apa sekalipun.

2.   Kenali Diri Anda

Kenali diri sendiri,baru anda tahu apa yang pasangan anda harapkan.Contohnya,anda perlu tahu makanan kegemaran anda,berapa banyak garam atau gula yang anda suka kerana hanya selepas itu barub pasangan anda dapat melakukan perkara betul.

3.   Kenali Personaliti

Fahami personaliti pasangan anda.Ada orang tidak suka dipuji dan ada yang sebaliknya.Oleh itu,fahami personaliti anda berdua supaya tiada berlaku percanggahan pendapat.Langkah di atas adalah untuk mengenali pasangan.Persoalannya,bagaimana pula dengan yang belum ada pasangan.Jangan khuatir kerana setiap orang dilahirkan ke dunia ini berpasang-pasangan.

   Jodoh anda ada di luar sana.Langkah pertama untuk bertemu jodoh ialah dengan menambah kenalan dalam persekitaran positif.Sementara itu,keintiman bukan sekadar hubungan fizikal,mental dan spiritual.Ia juga gabungan keseluruhan kombinasi komponen bagi mana-mana pasangan.

   Sebagai contoh,jelingan turut memberi makna tertentu di dalam sesuatu perhubungan.Ada jelingan manja,tajam,sindiran dan pelbagai ‘kategori’ jelingan lagi.Ada jelingan yang membawa kebahagiaan dan ada juga kehancuran.Tidak semua kombinasi pasangan akan berlaku kesesuaian 100 paratus pada setiap masa.Di sini terletaknya kepentingan toleransi bagi setiap pasangan untuk membolehkan mereka terus bergerak ke hadapan.

   Apabila berlakunya keserasian mantap,baru anda dan pasangan akan merasa kegembiraan,manakala ada yang kecewa apabila berlaku sebaliknya.Perlu diingatkan,mustahil bagi setiap pasangan mendapat kesesuaian 100 peratus setiap masa.”Sedangkan lidah lagikan tergigit,inikan pula suami isteri”,antara lirik lagu nyayian Allahyarham Tan Sri P.Ramlee.Kita mungkin seronok melihat gelagat Sarimah,Ahmad Nisfu,P.Ramlee dan sebagainya dalam filem 3 Abdul.Kita mungkin terlepas pandang betapa P.Ramlee menunjukkan sikap toleransi tinggi di dalam filem itu.

   Sebagai contoh,lakonan P.Ramlee sebagai suami yang berhemah tinggi sehingga sanggup tidur di kandang kuda demi kebahagiaan dan keharmonian rumahtangga.Penting bagi kita mengetahui langkah terbaik yang dapat memastikan kerukunan rumahtangga berterusan dan bertambah baik dari semasa ke semasa melalui pembelajaran berterusan.

P/S : Jangan terlambat untuk dapatkan e-book “Maskahwin Yang Hilang“.Sebuah e-book yang akan mengajar anda teknik-teknik menguruskan kewangan,cara menyimpan wang dan mencari wang tambahan.Anda juga akan menerima 3 e-book PERCUMA!!!Dapatkan SEGERA sebelum kehabisan!!!

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: